Skapa konst i köket

Precis som man kan snurra plattor för att skapa konst i musikväg så kan man snurra saker i köket för att få till ätbara konstverk. En maskin som gör detta med bravur är elvispen.

Det finns många hushållsapparater som vi bara tar för givet, men som vi inte gärna skulle vara utan. Elvispen är väl en sån apparat, egentligen ett lyxföremål, men vem orkar egentligen vispa grädde för hand? Det tar ju flera timmar, känns det som! Men i tidernas begynnelse, när man inte hade denna hjälp i hushållet, då fick man snällt stå där och vispa. Hur som helst, nu finns ju elvispar i snart sagt var mans hem och då tycker vi att det kan vara roligt att få lite mer information om denna bas-apparat i våra kök.

Elvispar gjordes egentligen inte först för hemmabruk. Från början användes de endast i amerikanska milkshakebarer, från 1904, då man behövde en apparat som snabbt och effektivt kunde blanda glass och mjölk. Några år senare, 1910, presenterade två män vid namn Schmidt och Osius, den första elvispen för hemmabruk.De tidiga elvisparna såg inte ut som dagens, utan var ganska stationära och stora. På trettiotalet introducerades elvispar med flera funktioner. Samma årtionde, på 1930-talet, kom så den bärbara elvispen. Detta var ju ett stort framsteg och gjorde apparaten mycket mer användarvänlig, då man lätt kunde plocka undan den när man inte använde den. Den första moderna elvispen ”Mixmaster” från företaget Sunbeam, sålde 6000 exemplar i USA.

Ja, vår vardag har förenklats ganska mycket av en sån liten pryl och på denna sida har ni nu fått veta lite mer om elvispen. Om ni fortsätter läsa på sidan, kommer ni kunna gå igenom vår jämförelsesida, där ni kan se lite olika priser och märken som finns på marknaden just nu, om ni skulle vara ute efter en ny. Har ni en stund över, tycker vi också att ni ska besöka vår receptsida, där vi ger några smaskiga, enkla recept som ni kan göra hemma, med hjälp av, just det, en elvisp.
Mycket nöje.

En elvisp är ett av de köksverktyg som man ofta använder så varför inte ge bort en elvist i studentpresent till den nyexaminerade som snart kommer flytta hemifrån eller till någon du känner när den har namnsdag. Köksredskap rent generellt passar bra som julklappstips till personer i alla åldrar.