Speciella låtar

Det finns vissa låtar som är speciella och särskilt minnesvärda för en själv, men de finns också det låtar som alla delar ett och samma minne av. Inför större mästerskap inom sportens värld så finns det en mängd bra exempel på sådana och inför de flesta mästerskapen brukar det släppas låtar som ska representera det hela. Inom fotbollens värld sker detta med jämna mellanrum. Oftast släpps låtarna någon månad innan mästerskapet går av stapeln och troligen får vi då vänta på en låt för fotbolls-EM, eftersom årets EM kval nyss blivit färdigt.

Fotbolls-VM har under åren levererat en mängd hits som inte bara slagit igenom hos fotbollspubliken, utan även hos övriga världen.Den som fått absolut störst genomslag var nog Shakiras låt Waka Waka (Time for Africa) som togs fram inför fotbolls VM 2010 i Sydafrika.

Inför fotbolls-VM 2014 så fick ett flertal världsstjärnor chansen att spela in låtar inför mästerskapet. Den främsta var ”We are one (Ole ole)” som framfördes av Pitbull, Jennifer Lopez och Claudia Leitte. Även svenske Avicii fick medverka på en av låtarna inför mästerskapet.

Förutom de officiella låtarna brukar även respektive land göra en egen låt som spelas på radion och är till för att peppa publiken och hemmalaget. Här är några av de vm- och em-låtar som gjorts för Sveriges del under åren: